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DearMr. Baker:

This respondsto yourletter and email dated June 27, 2021 and October 31, 2021, respectively,

regarding the legal status and safety of motor vehicle headlampsthat use light-emitting diode (LED)
technology asthe light source. Please note that our answerbelow is based on our understanding of

the specific information provided in yourletter and email.

Youask aboutthe “legality of LED headlights.” You state your belief that Federal Motor Vehicle

Safety Standard (FMVSS)No. 108 does not regulate “peak luminance, absolute spectral power
distributionorflicker” and that the standard “only applies to spherical emitters such as tungsten-

filament and gas-discharge andis not applicable to non-uniform luminanceflat-source emitters such
as LED chips.” You ask whetherit is “NHTSA’s position that FMVSS No. 108is only applicable

to uniform luminance emitters which can be regulated by setting maximumsfor luminous intensity
without the need ofsetting peak luminance maximums”and whether “NHTSA [has] approved the

use of spatially heterogeneousvisible radiation for use as the light source used in vehicle

headlights.” You state your concerns about adverse health impacts due to the performance
characteristics of LEDs, such as high peak luminance, high-color temperature, high-energy blue

wavelength light, and flicker. You request NHTSA’s opinion aboutthe “sufficiency” ofFMVSS
No. 108 regarding these health concerns.

We understand youto use “uniform luminance emitters” to refer to filament (halogen/tungsten) and
high-intensity discharge (HID) light sources, and “non-uniform”or “heterogenous emitter” to refer
to LED light sources. We therefore understand you to be asking whether LEDsarelegalasa light
source in motor vehicle headlamps under FMVSSNo.108,and,if they are legal, what is NHTSA’s

position on the safety of LED light sources in headlampswith respectto “eye safety, mental safety,

and visual performance.”

Background

NHTSAis authorized by the National Traffic and Motor Vehicle Safety Act (Safety Act, 49 U.S.C.

Chapter 301) to issue FMVSSthat set performance requirements for new motor vehicles and new
items of motor vehicle equipment. The Safety Act requires manufacturersto self-certify that their 
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vehicles and equipment conform to all applicable FMVSSin effect on the date of manufacture.
NHTSAalso investigates safety-related defects.

FMVSSNo.108, “Lamps,reflective devices, and associated equipment,” applies to “[p]assenger

cars, multipurpose passengervehicles, trucks, buses,trailers (except pole trailers andtrailer
converter dollies), and motorcycles”and covers, amongotherthings, “original and replacement
lamps, reflective devices, and associated equipment” for motor vehicles. The standardspecifies

performance requirements for headlamps. The most commontypes of headlampsare integral beam

(S10.14) and replaceable bulb (S10.15, S11) headlamps.

NHTSAhasstated that LED light sources are permitted as part of an integral beam headlampif they

are wired in series such thata failure of one LED would cause all the LEDsto cease functioning,
and they otherwise comply with all relevant FMVSS.!' Paragraph S4 of FMVSS No. 108 defines an

integral beam headlamp as“a headlamp ... comprising an integral and indivisible optical assembly
including lens,reflector, and light source, except that a headlamp conforming to paragraph S10.18.8

or paragraph $10.18.9 may have a lens designed to be replaceable.” The standard doesnot contain
performance requirements for a light source thatis part of an integral beam headlamp,but instead

specifies performance requirements for the complete headlamp. These include (among other things)
photometry, through minimum and maximum candelaat specified test points,” color, which must
remain within specified boundaries,’ and that the headlampbe steady burning.‘

While LEDlight sourcesthat are part of an integral beam headlampare permitted as noted above,

no LEDlightsourceis currently permitted to be used in a replaceable bulb headlamp. FMVSS
No. 108 contains specific requirements for the replaceable light sources(i.e., bulbs) used in

replaceable bulb headlamps. These requirementsare intended to support light source
interchangeability. Paragraph S11 of the standard requires that“[e]ach replaceable light source

mustbe designed to conform to the dimensionsandelectrical specifications furnished with respect

to it pursuantto part 564 ofthis chapter[.]”> Part 564 requires that replaceable bulb manufacturers
submit to NHTSAfor review and acceptance various design specifications for the bulb. If accepted,
this design informationis then placed in a publicly available docketto facilitate the manufacture
and use ofthose light sources. Asofthe date ofthis letter, no submission that includes LEDsas the
light source for a replaceable bulb headlamphasbeenlisted in the docket. Therefore, no LED
replaceable light source may be used in a replaceable bulb headlamp.

' Letter from Stephen Wood, Acting Chief Counsel, NHTSA,to Takayuki Amma, Manager, Koito Manufacturing Co.
(Dec. 21, 2005). Letter from O. Kevin Vincent, Chief Counsel, NHTSA,to Junichi Hasegawa,Stanley Electric Co.
(Apr. 8, 2013). Interpretationletters are available on NHTSA’s online interpretations databaseat
https://www.nhtsa.gov/nhtsa-interpretation-file-search.
? Photometry requirements for headlamp systems can be found in FMVSS No.108, Tables XVIII and XIX.
> See FMVSSNo.108, Table I-a (headlamp color). Chromaticity requirements are pursuant to FMVSS No.108 $14.4.
“ See FMVSSNo.108 Tables I-(a and c). NHTSA hasstated that “steady burning” means“lightthat is essentially
unvarying in intensity.” See Letter from Frank Berndt, Chief Counsel, NHTSA,to United Sidecar Association,Inc.
(Feb. 9, 1982). A device may fail to meet this requirement wherethe driver “would notsee a signal that was consistent
orreliable in its meaning.” See Letter from Paul Jackson Rice, Chief Counsel, NHTSA, to Bob Abernathy, Idea’s Inc.
(Sept. 7, 1990) (applying steady burningin a taillamps context).In the context of a modulating motorcycle headlamp,
we havestated that “there is no failure to conform if the modulating light from the lampis perceived to be a steady
beam.” Letter from John Womack, Acting Chief Counsel, NHTSA,to Joe De Sousa (March 10, 1994).

> See Letter from John Womack,Acting Chief Counsel, NHTSA,to Nancy Tavarez, Beitrix Industries (Aug. 30, 1995)
(clarifying application of Part 564 to replaceable headlampbulbs). 
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Discussion

Pursuant to FMVSSNo.108, paragraphs S4 and $10.14, LEDsare allowedto be usedasa light
source in integral beam headlampsaslong as the headlamp conformsto all applicable headlamp
requirements in FMVSS No. 108. However, LEDsare notcurrently permitted in a replaceable
bulb headlamp. Nevertheless, illegal LED headlampreplaceablelight sources may beavailable for
purchaseontheinternet, and although these lights do not conform to the requirements of FMVSS
No. 108, some consumers purchase andinstall these LED light sources in their replaceable bulb
headlamps. While NHTSAregulates the manufacture andsale oflight sources, it generally does not
regulate the modifications individuals maketo their own vehicles. It is therefore left to State law to
addressinstallation of an LED replaceable light source in a headlamp.

FMVSSNo.108 doesnotdirectly regulate what you describe as peak luminance as measuredin nits
or the spectral powerdistribution of the headlamp light source. However,this is indirectly
regulated through the headlamp performancerequirements, such as the photometry and
chromaticity requirements. Additionally, flicker is regulated through the requirementthat lower
beam headlampsbe steady burning. Wealso notethat, although FMVSSNo.108 requires that the
light emitted by headlampsbe white, the permissible boundary ofwhite includes colors that may be
perceived by the human eye as white with a yellow tint and white with a bluetint.®

In your communications, you raise concerns about the health impacts ofLED headlamps. Weare
aware of concernsraised aboutpossible adverse effects of certain LED devices,particularly as used
in streetlighting that emits excess blue light.’ NHTSA’sfocusis on automotivesafety, but the
agencyrecognizesthat separate expertise resides in sister agencies that are health-focused, such as
the Food and Drug Administration.

I hope this information is helpful. If you have any further questions,please feel free to contact
Eli Wachtel of mystaffat this address or at (202) 366-2992.

Sincerely,

Od
John Donaldson

Acting ChiefCounsel

° Letter from FrankSeales,Jr., Chief Counsel, NHTSA,to Richard Hodson,(July 4, 2000)(stating that “SAE J578c
defines white by blue, yellow, green, red, and purple boundaries within a chromaticity diagram. Thus,it is possible to
design a headlampthat emits a light that approachesthe blue boundary andis perceived as having a bluetint but which
nevertheless remains within the boundariesthat define "white." These headlamps would comply with the color
requirements of Standard No. 108.”).
7 See “AMA adopts guidance to reduce harm from highintensity street lights,” American Medical Association, June 14,
2016, available at https://www.ama-assn.org/press-center/press-releases/ama-adopts-guidance-reduce-harm-hi
intensity-street-lights. 


